Cuma, Ocak 04, 2019

KÜTÜK PASTA 2019


 Tüm ziyaretçilerime mutlu ve sağlıklı bir yıl dilerim.  yılın son haftası gerek workshop lar gerekse de misafirlerim sebebi ile yaşadığım yoğunluktan dolayı, Blogumun klasiklerinden olan kütük pastamızı yayınlamakta geciktim ve ancak şimdi yayınlayabiliyorum.  Kullandığım tarif hem çok kolay hem de lezzetli olunca artık  değiştirmeden aynısını yapıyorum. Sadece bu sene midi fırın tepsisinde değil de büyük fırın tepsisinde yaptığım için yumurta sayısını 1 adet artırdım. ve Midi fırın kullandığımda iki pandispanya pişirirken bu kere tek pandispanya pişirdim. Çünkü büyük olduğundan dal budak şekli için yeterli geldi.  Bir ana gövde ile rulo pastanın her iki ucundan kestiğim parçalarla iki budak   yapıp  ana gövdeye yerleştirdim. Krema daha önceki senelerde de kullandığım ve çok memnun kaldığım bir krema.Tarif şöyle;
Malzemeler;
Pandispanya için,
*5 adet orta boy yumurta ( sarısı ve beyazı ayrılmış )
*5 çorba kaşığı toz şeker
*5 çorba kaşığı un
*1 paket vanilya ( portakal kabuğu rendesi de kullanılabilir)
*1 paket kabartma tozu
Krema için;
*200 gr çikolata ( bitter veya sütlü.tercih sizin)
*200 gr sıvı krema
*1 paket kakaolu hazır pasta kreması
*1,5 su bardağı süt( pasta kremasını hazırlamak için)
*2 adet muz.
Süslemek için;
Pudra şekeri, şeker hamurundan yapılmış kar tanesi motifleri ve şekerlemeler. Bir de kurabiye ev için dekor olarak kullandığım kurabiyelerinden pastayı süslemek  için kullandım.
Hazırlanışı;
1.Pandispanya için yumurtaların 2,5 kaşık şeker ile beyazlarını köpük köpük oluncaya kadar, mikserle 6-7 dakika kadar çırpın.
2.Başka bir kapta geri kalan 2,5 yemek kaşığı şeker ile yumurta sarılarını krema kıvamına gelinceye kadar çırpın.
3.Yumurta sarılarını, yumurta beyazlarının üstüne döktükten sonra, unu, kabartma tozunu ve vanilyayı eleyerek yumurtalara karıştırın. Yalnız karıştırma işini bir spatula yardımıyla  yumurtanın köpüğünü söndürmeden, alttan üste doğru havalandırarak yapın.
4.Bu pandispanya karışımını yağlı kağıt serili bir büyük fırın tepsisine dökün ve spatula ile üstünü düzelttikten sonra önceden 180 derecede ısıtılmış fırında 10-12 dakika kadar ( her fırının pişirme hızı farklı olduğu için kontrollü olarak) pişirin.
5.Pişen pandispanyayı fırından alıp, temiz bir mutfak havlusuna, tepsiyi ters çevirin ve 1-2 dakika bekletin. Sonra pandispanyayı, yağlı kağıt ve havlu yardımı ile uzun kenarından hızlı bir şekilde rulo yapın ve havluyu üstüne kapatıp, soğuyuncaya kadar bekleyin.
6.Kreması için çikolatayı benmari yöntemi ile erittikten sonra, krema ile çırpın.
7.Pasta kremasını da sütle çırpın ve çikolatalı ganaj ile karıştırarak tekrar çırpın. Bu kremadan soğumuş pandispanyanın içine sürün ve  muzları enlemesine yerleştirdikten sonra rulonuzu sıkıca sarın. Rulonun üstünü de bu krema ile kapladıktan sonra, çatalla ağaç görünümü verin.  rulonun uç kısımlarından ağacın budakları olmak üzere iki parçaya kesin ve ana  rulonun uygun yerlerine yerleştirip, krema ile kaplayın.  . Bu aşamadan sonra süsleme tamamen sizin hayal gücünüze bağlı, nasıl istiyorsanız yapabilirsiniz. 
Deneyenlere afiyet olsun.

Daha önceki yıllarda yaptığım kütük pastalara aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.
2018 yılı Kütük Pastam için BURAYA tıklayabilirsiniz. 
2016 yılı Kütük Pastam için BURAYA tıklayabilirsiniz.
2012 yılı Kütük Pastam için BURAYA tıklayabilirsiniz.
2010 yılı Kütük Pastam için BURAYA tıklayabilirsiniz.
2009 yılı Kütük Pastam için BURAYA tıklayabilirsiniz.
 2007 yılı Kütük Pastam için BURAYA tıklayabilirsiniz.

Bu güzel kütük Pasta da 28 Aralık 2018 de yaptığımız Kütük ev workshop da Sevgili Ebru ile hazırladığımız pasta. Bence çok şık oldu.


 

1 yorum:

EMİNE ÖZTÜRK dedi ki...

çok güzel görünüyor. insan bu manzarayı bozmaya kıyamaz.